AKD hero image

Nacionalni izdavatelj svake pojedine zemlje članice EU izdaje ukupno četiri vrste tahografskih kartica i to kartica vozača, kartica poduzeća, kartica radionice i kontrolna kartica.
Pouzdajuće strane u sustavu pametnog tahografa su nositelji tahografskih kartica i ostale strane koje koriste tahograf opremu i koje djeluju temeljem razumnog pouzdanja u sustav pametnog tahografa.

Nositelji kartica su pravne osobe imenovane na tahografskoj kartici: poduzeće, radionica ili nadzorno tijelo. Korisnici kartice su fizičke osobe imenovane na tahografskoj kartici: vozači, ovlašteni tehničari i službenici za kontrolu.

Sve kartice sustava pametnog tahografa su kartice ID-1 formata s jasno vidljivim personaliziranim podacima i sigurnosnim obilježjima, a sadrže i čip na koji se pohranjuju određeni podaci uz visoku razinu zaštićenosti istih.

Sustav pametnog tahografa, osim pohrane (snimanje, bilježenje) podataka o vozaču i njegovim aktivnostima na čipu pametne kartice, podrazumijeva i pohranu navedenih podataka unutar radne memorije samog uređaja tahografa.

Datum isteka valjanosti kartice kod prvog izdavanja određuje se tako da se datum početka valjanosti kartice uveća za rok valjanosti kartice kako slijedi:

  • za kartice vozača: pet godina,
  • za kartice poduzeća: pet godine,
  • za kontrolne kartice: dvije godine,
  • za kartice radionica: jedna godina.

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno Prihvaćam